V. 9

Lilla Grynet:

Embryot börjar likna en människa. Käkarna är färdiga, munhåla och näsa förenas. Öron och näsa syns och ansiktet börjar se riktigt mänskligt ut. Halsen utvecklas. Fötterna är cirka två millimeter. Embryot blir mänskligare på flera sätt då det utvecklar känsel och reagerar på beröring. Det kan även få hicka. Svansen försvinner nu.

Längd huvud till stjärt 27 mm.

Flicka lr pojke?

Varje cell i vår kropp innehåller en särskild genetisk kod uppbyggd av 46 kromosomer. Vi får hälften från mamma och hälften från pappa. De första 22 kromosomparen bestämmer psykiska och fysiska drag hos barnet. Det sista paret bestämmer könet. XY-kromosomer blir en kille, XX blir en tjej. Mamman kan bara ge X-kromosomer. Det är alltså pappan som bestämmer könet på barnet. Om fostret är en pojke utsätts det för en extrem påverkan på "grundmallen". Den naturliga gången är alltså att det blir en tjej. Om fostret ska bli en pojke utsätts det även för en enorm dos manligt könshormon. Det sker den här veckan.


Mamma:

Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden. Man oroar sig för missfall, för hur barnet blir, förhållandet, viktökning, jobbet med mera. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Huden börjar förändras och rynkor slätas ut. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så bibehålles närheten och han/hon blir mer delaktig i dina upplevelser.

Dina tänder

Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Det är viktigt att du sköter din munhygien under resten av graviditeten. Prata med en tandläkare om du känner dig osäker på hur du ska göra.


Pappa:

Under graviditeten kan många partners, särskilt män, känna ett utanförskap. Det är mycket som kretsar kring den kvinnliga kroppen och den blivande mamman, mötena på mödravårdscentralen/barnmorskemottagningen, läkarbesöken, de fysiska förändringarna samt omgivningens fokus på den blivande mamman. Graviditeten fokuserar på kvinnan och det är klart – det är hon som bär barnet. Kvinnan i sin tur fokuserar mer inåt. Det är i hennes kropp livets mirakel sker. Men det är ni båda som väntar barn och din roll under graviditeten är betydelsefull. Var förberedd på ett visst utanförskap. Men vänd dig för den sakens skull inte bort.

Hur jag mår:

Jag har mått bättre, huvudvärk, tröttheten blir värre, somnar 7 på kvällen.
Småfinnar dyker upp här å där.
Känner inte av brösten lika mkt, håret är helt ok och det känns i magen vissa dagar bara.
Fortfarande svullen, hungrig, illamående.

Är med i ett forum på nätet och det är kul att dela sina tankar med andra och se hur de mår.
Många mår precis som mig men ngn har det som vanligt och känner inte av mkt.
Undra hur många det egentligen är som har en lätt graviditet, det måste vara många för annars måste man verkligen glömma fort hur det är för att ge sig in på nr 2 :p

Undra om lilla grynet blir en pojke lr flicka..tror att när h*n ligger på ens bröst så glömmer man allt, tänk vad man har skapat!